Nihayet, güneş enerjisi harcadığından daha çok enerji üretiyor

Geçtiğimiz yıl ABD’nin enerji kaynaklı karbon emisyonları 1994’ten bu yana görülen en düşük seviyede gerçekleşti. 2012 yılında ‘yalnızca’ 5,3 milyar metrik ton karbon salınımı yapıldı.

ABD Enerji Bilgi Ajansı’na göre miktarın bu denli düşük olmasında ucuz doğal gaz kullanımı nedeniyle kömüre rağbetin azalması, yakıt nakliyatına olan talebin düşmesi ve ılık geçen bir kış önemli rol oynadı.

Her ne kadar güneş enerjisinin emisyonlara bir katkısı olmadığını düşünmek istesek de, güneş enerjisi de emisyon üretiyor. Ama bu noktada da sevindirici bir gelişme ile karşı karşıyayız.

Güneş enerjisi sanayiinin bugün bulunduğu noktaya gelmesinde elbette büyük miktarlarda elektriğe ihtiyaç duyuldu. Ne tuhaftır ki bu elektriğin önemli bir kısmı da kömürle çalışan santrallerden elde ediliyor. Örnekse, pek çok solar panelin yapıtaşlarından olan polisilikonu üretmek için silika taşının 2000 °F’de elektrikle eritilmesi gerekiyor, bu elektrik de çoğunlukla kömürle çalışan santrallerden sağlanıyor.

Bu durumda şu soru akla geliyor: Güneş enerjisi sektörü ürettiği temiz elektrikten daha çok kirli elektrik mi tüketiyor? Toplumun güneş enerjisinden elde edilen temiz enerjiden tamamıyla faydalanabilmesi için en başta solar panellerin üretimi için kullanılan enerjiyi iade etmesi gerekiyor.

Stanford Üniversitesi’nden Mark Golden’a göre tesis edilmiş tüm solar panellerden elde edilen temiz enerjinin, sektörün hızlanan büyümesi için kullanılan enerjiyi az bir farkla geride bırakmış olması muhtemel.

Öte yandan Stanford Global Climate & Energy Project tarafından yürütülen araştırmada sektör geliştikçe solar panel üretmek ve tesis etmek için gereken enerji miktarının azaldığı sonucuna varıldı.

Mevcut büyüme oranlarına bakıldığında, 2020’ye kadar güneş enerjisinin dünyada üretilen elektriğin %10’unu karşılaması bekleniyor.

Ayrıntılar için:

http://www.greenbiz.com/news/2013/04/19/solar-power-finally-makes-more-energy

China Sunenergy Türkiye’de üretim tesisi kurdu

Çinli güneş paneli üreticisi Sunenergy, yerli ortağı Seul Enerji Yatırım A.Ş ile İstanbul’da bir üretim tesisi kurdu. İki şirket Eylül ayında, CSUN Eurasia adı altında yeni kurulmuş üç şirkete birlikte yatırım yapmak için anlaşmaya varmıştı. Şirketler artık CSUN Eurasia çatısı altında güneş hücreleri ve panellerini üretip, Türkiye ve komşu ülkelerdeki güneş enerjisi projelerine yatırım yapacak.

22,000 m2 alanı kapsayan söz konusu üretim tesisi Tuzla İstanbul Ticaret ve Endüstri Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösterecek. Halihazırda 150MW’lık güneş paneli üretim hattı bulunan tesis, şirketlerin kuracağı 100MW’lık güneş hücresi hattı ile birlikte Mart ayında güneş hücresi üretmeye de başlayacak.

Sunenergy bu yılın ilk çeyreğinde Şangay’daki tesislerinden 200MW’lık üretim hattını da Türkiye’ye taşımayı planlıyor. Bu hamle yılın ilk yarısında Türkiye’deki üretimi yavaş yavaş artırma hedefinin bir parçası olarak görülüyor, ancak planın uygulanabilirliğinin piyasa dinamiklerine ve Türkiye’deki tesisin üretimde kaydettiği mesafeye bağlı olacağı söyleniyor.

Ayrıntılar için:

http://www.pv-tech.org/news/china_sunergy_establishes_production_facility_in_turkey

McDonald’s, biyodizel programıyla filo emisyonlarını azaltmayı başardı

Şirketin Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki lojistik filosu geri dönüştürülmüş bitkisel yağı kullanarak Temmuz 2011’den bu yana bir milyon kilometreden fazla yol kat etti.

Emirlikte bulunan McDonald’s şubelerinden toplanan bitkisel yağ, Dubai merkezli biyoyakıt şirketi Neutral Fuels’de filtre edilip biyodizele dönüştürüldü.

Şirket, toplanan bütün yağın biyodizele dönüştürüldüğünü, bu yağın kullanılmasıyla da kamyonların standart taşıtlara göre %80 oranında daha az sera gazı salınımı yaptığını açıkladı.

McDonald’s tarafından yürütülen bu programın petrol zengini bölgede alanında tek olduğu düşünülüyor. Ancak bölge de kendi emisyon salınımını azaltıp petrol ihracatını azami seviyeye çıkaracak alternatif enerji kaynakları geliştirmek için gitgide daha çok çaba sarf ediyor.

Ayrıntılar için:

http://www.businessgreen.com/bg/news/2232237/mcdonalds-fries-away-fleet-emissions-with-biodiesel-programme

Çin yenilenebilir enerji için 1,4 milyar dolar sübvansiyon sağlayacak

Dünyada en fazla karbon salınımı yapan ülke durumundaki Çin, yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik için bu yıl 1,4 milyar dolar (8,6 milyar yuan) sübvansiyon sağlayacak.

Maliye Bakanlığı’nın merkezi hükümetin websitesinde yayınladığı bildiriye göre bölgesel mali yetkililer bu fonları eyaletlere ve bağımsız enerji şebekesi şirketlerine tahsis edecek. Hükümet 5,9 milyar yuan rüzgâr enerjisine, 2 milyar yuan biyokütle enerjisi projelerine yardımda bulunacak. Geri kalan destek ise güneş enerjisi çiftliklerine sağlanacak.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin, 2015 yılına kadar güneş, rüzgâr ve biyokütleden elde ettiği enerjiyi kullanarak beş yıllık planında yer alan GDP birimi başına %17 oranında karbon emisyonlarını azaltma hedefini yakalamayı amaçlıyor.

Ayrıntılar için:

http://www.bloomberg.com/news/2012-12-19/china-to-pay-1-4-billion-in-subsidies-for-renewable-energy.html

Güneş enerjisini unutun, temiz teknolojinin yükselen yıldızı su

Risk sermayesi yatırımı yaptığızı düşünün. Büyük ihtimalle yazılım, internet ya da bu ikisinin karışımı olan bir sektöre sermayenizi aktaracaksınız. Ancak bu günlerde riskli işlere yatırım yapacaklar için başka bir alana daha ilgi artıyor. Sudan bahsediyoruz.

Güneş enerjisi gibi temiz enerji sektörlerine yapılan yatırımın hızı azalınca, risk sermayecileri de dünyanın temiz suya karşı hissettiği devasa susuzluğu dindirmek için teknoloji kullanan şirketlere para yatırmaya daha istekli olmaya başladı.

CleanTech Group’tan alınan bilgiye göre bu yılın ilk yarısında su teknolojilerine yapılan risk sermayesi yatırımı 150 milyon doların üzerine çıkarak 2008’in ilk yarısında başlayan temiz teknoloji patlamasından bu yana ilk defa en yüksek altı aylık dönem rakamına ulaştı.

Ayrıntılar için:

http://upstart.bizjournals.com/money/loot/2012/11/02/vc-flows-to-water-technology.html

Güney Kore’de geliştirilecek yeni LED aydınlatma sistemi ateş böceklerinden ilham alacak

Güney Koreli bilim insanları biyomimikrinin bir başka muhteşem örneği üzerine çalışmalar yürütüyor. Araştırma, ateş böceklerinin ışık saçan organını aydınlatma uygulamalarında kullanmak için taklit ederek daha etkin ve ucuz LED aydınlatması sağlamayı hedefliyor.

Ayrıntılar için:

http://inhabitat.com/new-korean-led-lighting-system-is-inspired-by-the-bioluminescence-of-fireflies/

Lufthansa alglerden jet yakıtı üretecek

Lufthansa ile Avustralyalı biyoyakıt şirketi Algae.Tec. güçlerini birleştirip alglerden uçak yakıtı üretecek büyük ölçekli bir tesis inşa edecek. Şirketler bu haftanın başlarında ismi henüz açıklanmayan bir Avrupa kentinde kurulacak tesis için ortaklık anlaşması imzaladı. Algae. Tec’den yapılan açıklamaya göre anlaşma, “kerosen ve geleneksel dizel yakıtlara dönüştürülebilecek ham alglerin endüstriyel üretimi” noktasında iki şirket arasında tesis edilecek “uzun vadeli bir ortaklığın” temelini teşkil ediyor.

Ayrıntılar için:

http://www.greenbiz.com/blog/2012/09/21/lufthansa-algae-jet-fuel-plant-europe?page=0%2C0&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=greenbuzz

Danimarka’dan “Materyallere Merhaba”

Danimarka Dizayn Merkezi bugünlerde atıkların azaltılması ve günlük eşyalarımızda daha çok sürdürülebilir materyale yer verilmesi yöntemlerini keşfeden bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Hello Materials” adlı sergide büyük şirketlerin de eko-materyaller konusundaki çabalarını yakından görüyorsunuz. Neler yok ki bu sergide? Havayı temizleyen jean pantolonlar, plastik yerine kullanılabilecek balık pulları, şekerden yapılma golf top ayağı… Yenilenebilir olmayan materyallerin kullanımını azaltmak isteyen araştırmacı ve şirketlerin yoğun ilgi gösterdiği sergide Coca Cola ve Puma gibi önemli markalar da yer alıyor.

Ayrıntılar için:

http://gigaom.com/cleantech/postcard-from-denmark-the-throwaway-culture-is-over/?utm_source=social&utm_medium=twitter&utm_campaign=gigaom

Peugeot zarar ettiğini açıkladı, Fransa çevre dostu otomobillere desteğini artıracak

Fransa ülkenin büyük zarara uğrayan otomobil sanayisi ve en büyük otomobil üreticisi Peugeot ile ilgili artan endişeler nedeniyle Çarşamba günü bir kurtarma planı açıkladı. Plana göre Fransa çevre dostu otomobillere olan desteğini artıracak.

Fransız otomobil sektörünün yaşadığı sıkıntılar PSA Peugeot Citroen’in bu yılın ilk yarısında 819 milyon euro zarar açıklamasıyla iyice gün yüzüne çıkmıştı. Şirket geçtiğimiz yıl ise net 806 milyon euro kâr ettiğini duyurmuştu.

Fransa Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg’un sunduğu kurtarma planında Fransız otomobil üreticilerinin temiz otomobil pazarında pay sahibi olması umuduyla temiz otomobilleri teşvik etmek gibi bir dizi tedbir yer alıyor.

Ayrıntılar için:

http://sports.yahoo.com/news/peugeot-reveal-full-extent-losses-034733054–nascar.html

Soya fasulyesi yağı Goodyear lastiklerinin ömrünü uzatıyor

Soya fasulyesi daha dayanıklı ve petrole daha az ihtiyaç duyan tekerlek lastiklerine giden yolun anahtarı. Bu sonuca lastiklerinde kullandığı petrol bazlı yağ miktarını soya fasulyesi yağı kullanarak azaltmak için araştırmalar yapan Goodyear Tire and Rubber Company’nin araştırmacıları ulaştı. Buna göre soya fasulyesi yağı kullanmak lastik ömrünü %10 artırabilir ve şirketin petrol kullanımını her yıl 7 milyon galona kadar düşürebilir.

Ayrıntılar için:

http://www.ecoseed.org/low-carbon/low-carbon-biz/15320-soybean-oil-used-to-improve-goodyear-tires-reduce-petroleum-use