Nihayet, güneş enerjisi harcadığından daha çok enerji üretiyor

Geçtiğimiz yıl ABD’nin enerji kaynaklı karbon emisyonları 1994’ten bu yana görülen en düşük seviyede gerçekleşti. 2012 yılında ‘yalnızca’ 5,3 milyar metrik ton karbon salınımı yapıldı.

ABD Enerji Bilgi Ajansı’na göre miktarın bu denli düşük olmasında ucuz doğal gaz kullanımı nedeniyle kömüre rağbetin azalması, yakıt nakliyatına olan talebin düşmesi ve ılık geçen bir kış önemli rol oynadı.

Her ne kadar güneş enerjisinin emisyonlara bir katkısı olmadığını düşünmek istesek de, güneş enerjisi de emisyon üretiyor. Ama bu noktada da sevindirici bir gelişme ile karşı karşıyayız.

Güneş enerjisi sanayiinin bugün bulunduğu noktaya gelmesinde elbette büyük miktarlarda elektriğe ihtiyaç duyuldu. Ne tuhaftır ki bu elektriğin önemli bir kısmı da kömürle çalışan santrallerden elde ediliyor. Örnekse, pek çok solar panelin yapıtaşlarından olan polisilikonu üretmek için silika taşının 2000 °F’de elektrikle eritilmesi gerekiyor, bu elektrik de çoğunlukla kömürle çalışan santrallerden sağlanıyor.

Bu durumda şu soru akla geliyor: Güneş enerjisi sektörü ürettiği temiz elektrikten daha çok kirli elektrik mi tüketiyor? Toplumun güneş enerjisinden elde edilen temiz enerjiden tamamıyla faydalanabilmesi için en başta solar panellerin üretimi için kullanılan enerjiyi iade etmesi gerekiyor.

Stanford Üniversitesi’nden Mark Golden’a göre tesis edilmiş tüm solar panellerden elde edilen temiz enerjinin, sektörün hızlanan büyümesi için kullanılan enerjiyi az bir farkla geride bırakmış olması muhtemel.

Öte yandan Stanford Global Climate & Energy Project tarafından yürütülen araştırmada sektör geliştikçe solar panel üretmek ve tesis etmek için gereken enerji miktarının azaldığı sonucuna varıldı.

Mevcut büyüme oranlarına bakıldığında, 2020’ye kadar güneş enerjisinin dünyada üretilen elektriğin %10’unu karşılaması bekleniyor.

Ayrıntılar için:

http://www.greenbiz.com/news/2013/04/19/solar-power-finally-makes-more-energy

China Sunenergy Türkiye’de üretim tesisi kurdu

Çinli güneş paneli üreticisi Sunenergy, yerli ortağı Seul Enerji Yatırım A.Ş ile İstanbul’da bir üretim tesisi kurdu. İki şirket Eylül ayında, CSUN Eurasia adı altında yeni kurulmuş üç şirkete birlikte yatırım yapmak için anlaşmaya varmıştı. Şirketler artık CSUN Eurasia çatısı altında güneş hücreleri ve panellerini üretip, Türkiye ve komşu ülkelerdeki güneş enerjisi projelerine yatırım yapacak.

22,000 m2 alanı kapsayan söz konusu üretim tesisi Tuzla İstanbul Ticaret ve Endüstri Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösterecek. Halihazırda 150MW’lık güneş paneli üretim hattı bulunan tesis, şirketlerin kuracağı 100MW’lık güneş hücresi hattı ile birlikte Mart ayında güneş hücresi üretmeye de başlayacak.

Sunenergy bu yılın ilk çeyreğinde Şangay’daki tesislerinden 200MW’lık üretim hattını da Türkiye’ye taşımayı planlıyor. Bu hamle yılın ilk yarısında Türkiye’deki üretimi yavaş yavaş artırma hedefinin bir parçası olarak görülüyor, ancak planın uygulanabilirliğinin piyasa dinamiklerine ve Türkiye’deki tesisin üretimde kaydettiği mesafeye bağlı olacağı söyleniyor.

Ayrıntılar için:

http://www.pv-tech.org/news/china_sunergy_establishes_production_facility_in_turkey

Çin yenilenebilir enerji için 1,4 milyar dolar sübvansiyon sağlayacak

Dünyada en fazla karbon salınımı yapan ülke durumundaki Çin, yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik için bu yıl 1,4 milyar dolar (8,6 milyar yuan) sübvansiyon sağlayacak.

Maliye Bakanlığı’nın merkezi hükümetin websitesinde yayınladığı bildiriye göre bölgesel mali yetkililer bu fonları eyaletlere ve bağımsız enerji şebekesi şirketlerine tahsis edecek. Hükümet 5,9 milyar yuan rüzgâr enerjisine, 2 milyar yuan biyokütle enerjisi projelerine yardımda bulunacak. Geri kalan destek ise güneş enerjisi çiftliklerine sağlanacak.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin, 2015 yılına kadar güneş, rüzgâr ve biyokütleden elde ettiği enerjiyi kullanarak beş yıllık planında yer alan GDP birimi başına %17 oranında karbon emisyonlarını azaltma hedefini yakalamayı amaçlıyor.

Ayrıntılar için:

http://www.bloomberg.com/news/2012-12-19/china-to-pay-1-4-billion-in-subsidies-for-renewable-energy.html

Güneş enerjisini unutun, temiz teknolojinin yükselen yıldızı su

Risk sermayesi yatırımı yaptığızı düşünün. Büyük ihtimalle yazılım, internet ya da bu ikisinin karışımı olan bir sektöre sermayenizi aktaracaksınız. Ancak bu günlerde riskli işlere yatırım yapacaklar için başka bir alana daha ilgi artıyor. Sudan bahsediyoruz.

Güneş enerjisi gibi temiz enerji sektörlerine yapılan yatırımın hızı azalınca, risk sermayecileri de dünyanın temiz suya karşı hissettiği devasa susuzluğu dindirmek için teknoloji kullanan şirketlere para yatırmaya daha istekli olmaya başladı.

CleanTech Group’tan alınan bilgiye göre bu yılın ilk yarısında su teknolojilerine yapılan risk sermayesi yatırımı 150 milyon doların üzerine çıkarak 2008’in ilk yarısında başlayan temiz teknoloji patlamasından bu yana ilk defa en yüksek altı aylık dönem rakamına ulaştı.

Ayrıntılar için:

http://upstart.bizjournals.com/money/loot/2012/11/02/vc-flows-to-water-technology.html

İskoçya 2015’e kadar enerji talebinin %50’sini yeşil enerji ile karşılamayı hedefliyor

İskoçya Başbakanı Alex Salmond’un Glasgow’da düzenlenen RenewableUK konferansında açıkladığı %50 hedefi İskoç Ulusal Partisi tarafından erişilebilir bulundu. İskoçya 2011 yılında %31 olarak belirlediği yeşil enerji hedefini %35 olarak gerçekleştirmişti.

Yine de İskoçyalı Yeşiller, fosil yakıtların kullanımı sona ermeden uzun vadedeki hedeflerin yakalanamayacağı uyarısında bulundu.

Alex Salmon, iddialı ama erişilebilir olarak nitelediği yeni hedefin halihazırda 11,000 olan yeşil istihdamı artıracağını da vurguladı.

Ayrıntılar için:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-scotland-politics-20140313

AB Enerji Şefi, 2020 sonrasında yeni yenilenebilir enerji hedefini destekliyor

AB Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, 2020’de sona erecek yeşil politika hedeflerinin başarılı olması için AB’nin yenilenebilir enerji ve karbon emisyonlarını azaltma ile ilgili yeni, bağlayıcı hedefler belirlemesi gerektiğini belirtti. Oettinger mevcut enerji tasarrufu hedefinin değiştirilmesi hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Oettinger’in bu yorumu mevcut üç yeşil hedefe üç yeni hedefin daha eklenip eklenmemesi üzerine süregelen tartışmaları hızlandırdı. Bazı AB ülkeleri ve sanayi grupları çok fazla düzenleme yapılmasına karşı çıkıyor.

Ayrıntılar için:

http://uk.reuters.com/article/2012/10/31/us-eu-oettinger-idUKBRE89U10P20121031

Chanel 2013 defilesinde rüzgar türbinlerine ve solar panellere yer verdi

Gün geçtikçe daha çok moda tasarımcısı yenilenebilir teknolojileri ve sürdürülebilir uygulamaları koleksiyonlarına dahil ediyor. Ama Chanel gibi etkin bir moda gücünün yeşil bir anlayış benimsediğini görmek çok daha sevindirici.

Paris Moda Haftası kapsamında, solar panellerden yapılmış izlenimi veren bir podyum ve 13 rüzgar türbiniyle 2013 modasını sundu Chanel. Kıyafetlerde bile yenilenebilir enerji esintilerini hissetmek mümkündü.

Ayrıntılar için:

http://cleantechnica.com/2012/10/05/chanel-fashion-show-sports-wind-turbines-solar-panels/

OPIC, yenilenebilir enerji projeleri için Türkiye’ye 250 milyon dolar finansman sağlayacak

ABD hükümetinin kalkınma finansmanı kurumu OPIC (Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu); Türkiye’deki yenilenebilir enerji, enerji verimliliği projeleri ve kobilere yatırımı desteklemek amacıyla 250 milyon dolar fon sağlamayı onayladı. Bu fonla Türkiye’nin 2023 yılına kadar toplam enerji portföyünün %30’unu yenilenebilir enerji yoluyla üretilmiş elektriğin teşkil etmesine yardımcı olunacak.

Ayrıntılar için:

http://www.pv-tech.org/news/opic_approves_us250_million_financing_for_investment_support_of_renewable_e?utm_source=pvtech-feeds&utm_medium=rss&utm_campaign=news-rss-feed&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Emerald Biogas yiyecek atıklarından enerji üretecek

Emerald Biogas, Büyük Britanya County Durham’da ilk ticari anaerobik sindirim tesisini kurmak için onay aldı. Tesis mağazaların, süpermarketlerin, imalatçıların yiyecek atıkları ile çiftliklerin biyoyakıt mahsüllerini ve organik atıklarını kullanarak 9,000 evi ısıtabilecek biyogaz üretecek.
Programları sayesinde her yıl, düzenli atık depolama sahalarındaki 40,000 ton yiyecek atığını enerji üretimine yönlendireceklerini söyleyen Emerald Biogas’dan Adam Warren, bu süreç sonunda üretilen enerji ve ısının %100 yenilenebilir olacağını ve tesisin yeri nedeniyle komşu sektörlerin de bunlardan tamamıyla faydalanabileceğini  ifade etti.

Ayrıntılar için:

http://www.renewableenergymagazine.com/article/emerald-biogas-receives-approval-for-commercial-anaerobic/

Almanya 2012’nin ilk yarısında yenilenebilir enerji rekoru kırdı

En son sanayi rakamlarına göre Almanya bu yılın ilk yarısında rekor miktarda yenilenebilir enerji üretti. Almanya Ulusal Enerji ve Su Birliği (BDEW)’nin geçtiğimiz haftanın sonlarında yayımladığı ilk tahminlere göre Ocak ayından Haziran ayına kadar yenilenebilir enerji teknolojileri ülkenin tarihinde ilk defa elektrik arzının çeyreğinden fazlasına tekabül etti.

Rüzgâr enerjisi ülkede üretilen yenilenebilir enerjide en büyük payı aldı, 2012’nin ilk yarısında 24.9 milyar kWh elektrikle Almanya’nın enerji karışımında %9.2’lik bir paya ulaştı. Enerjide biyokütlenin oranı da arttı. Öte yandan fotovoltaik enerji de 2012’nin ilk yarısında %47’lik bir artış gösterdi ve enerji üretimi 14.4 milyar kWh olarak gerçekleşti.

Almanya’nın bu rekoru Avrupa’nın hızla gelişen yenilenebilir pazarını daha da teşvik edeceğe benziyor.

Ayrıntılar için:

http://www.businessgreen.com/bg/news/2195598/germany-breaks-renewables-record-during-first-half-of-2012#renewable