Fas’ta düşük karbon ekonomisine geçiş

Kuruluşunu Dünya Bankası, Küresel Çevre Fonu, Afrika Kalkınma Bankası, Instituto de Credito Official (İspanya) ve Office National de l’Electricite’nin finansal olarak desteklediği Ain Beni Mathar’daki konsantre güneş enerjisi santrali kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.

Cezayir ile doğu Fas arasında bulunan ve ülkenin elektrik ihtiyacını karşılayan tesis, dünyanın başka yerlerinde de konsantre güneş enerjisi santrallerinin kurulması için güzel bir örnek teşkil ediyor.

En son teknoloji ve tasarımı kullanan santralde 224 parabolik ayna dizisi bulunuyor. Kısa zaman içinde benzer tasarımlı santrallerin Mısır ve Cezayir’de de faaliyete geçmesi bekleniyor.

Ain Beni Mathar santrali düşük karbon emisyonlu güneş enerjisi üretiyor. Onlarca iş imkanı yaratan santral bir yandan da yerel ekonomiyi güçlendiriyor.

Fas, düşük karbonlu ekonomiye geçiş için bir çok alana yatırımlarını artırıyor. Hükümet enerji verimlilik tedbirleri, rüzgar enerjisi ile daha az karbon yayan toplu taşıma çözümlerine yönelerek bu alanda çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Dünya Bankası Fas hükümetinin güneş enerjisini elektrik üretiminin merkezine aldığı ve düşük karbonlu ekonomiye geçişte yaptığı küresel katkıdan ötürü desteklemeyi sürdürecek. Bu desteğin bir parçası olarak Fas’ın diğer bölgelerinde de benzer işlevli tesisler kurulacak.

Ayrıntılar için :

http://save-more-energy.com/news/Low_Carbon_Economy_Morocco.htm


Comments are closed.