AB, doğayı fiyatlandırarak biyolojik çeşitliliği sürdürmek istiyor

AB, Avrupa’nın yok olmaya en açık yaşam alanlarını korumak ve yok olanları da yeniden canlandırmak amacıyla geliştirdiği yeni strateji çerçevesinde,  biyolojik çeşitliliğin ekonomik değerini de karar alma, hesap ve raporlama sistemlerine dâhil etmeyi önerdi.

Doğa sistemlerini fiyatlandırma fikri ilk defa Dünya Bankası tarafından geçen yılki Nagoya biyolojik çeşitlilik zirvesinde ortaya atılmıştı.

Yeni strateji, tarım ve ormancılıkta sürdürülebilirliği artırma ve biyolojik çeşitliliğin yok olmasının önüne geçmek adına gerçekleştirilen küresel  girişimlere verdiği katkıyı göstermeyi de kapsayan altı adet öncelikli hedef üzerinde duruyor. Birlik bu şekilde bozulmuş ekosistemlerin en az %15’ini yeniden doğaya kazandırmayı planlıyor.

AB’nin bu yeni stratejisi şirketleri sürdürülebilir orman yönetimi, su ve atmosfer kirliliğine karşı  önlemler almak gibi yeni önecelikleri de uzun dönemli gündemlerine dahil etmeye teşvik ediyor.

Yaşam alanlarını korumaya yönelik daha sıkı düzenlemeler getirecek olan bu yeni plan, bir yandan da kurumsal sürdürülebilirlik çabalarını artırmayı amaçlayan doğal yaşam bankacılığı gibi mekanizmalar ve teşvikler getirmeyi hedefliyor.

Ayrıntılar için:

http://www.businessgreen.com/bg/news/2047036/eu-considers-valuing-nature-halt-biodiversity-loss


Comments are closed.