AB, dolandırıcılığı engellemek için spot emisyon piyasalarındaki yasal boşluğa odaklandı

AB,  siber saldırıların hedefi olan ve bu nedenle 15 gün işleme kapatılan spot piyasalardaki yasa açığıyla ilgili olarak bu hafta taraflardan beyanat talep edecek.

Dünyanın en büyük emisyon ticari sistemini kontrol eden Avrupa Komisyonu, yarın Brüksel’de anında teslim edilen kontratların korunmasını tartışmak üzere; emisyon yayanlar, emisyon ticareti yapanlar, araştırmacılar ve çevre örgütleriyle buluşacak. AB karbon piyasasının yüzde 15’ini oluşturan spot piyasalar bu seneki siber saldırılardan ve 2010’daki vergi kaçakçılığından yeni yeni toparlanıyor.

Bu yılın sonlarına doğru asıl düzenlemeyi hazırlayacak olan Komisyon, karbon piyasası için özel olarak hazırlanmış yeni kurallara gerek olup olmadığını değerlendirecek. Bir ticaret örgütü olan Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği (IETA) ve Almanya’nın en büyük iki kamu kuruluşu ise, spot  karbon izinlerini yeniden sınıflandırmanın sorunu çözmeyeceği görüşündeler.

Brüksel’deki IETA yöneticilerinden Simone Ruiz konuyla ilgili olarak “Mevcut finansal kuralların karbon piyasalarında da uygulanması tek başına AB emisyon sistemini böylesi saldırılardan koruyamayacaktı.” dedi.

Komisyonun iklim sözcüsü Isaac Valero-Ladron, “Karbon piyasalarının büyük bir kısmında birtakım dikkatsizliklerin yapıldığı ortada. Komisyon olarak şu anda piyasadaki suistimalleri engelleyecek bir dizi önlemin yürürlüğe girmesi için çalışıyoruz. Bu önlemlerin karbon piyasalarındaki şeffaflığı ve bütünlüğü arttıracağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Ayrıntılar için:

http://www.bloomberg.com/news/2011-05-03/eu-to-focus-on-regulatory-gap-to-curb-fraud-in-spot-market-for-emissions.html


Comments are closed.