Almanya’da nükleer enerjinin son kullanma tarihi 2022

Avrupa’nın ekonomideki dinamosu Almanya, Japonya’da yaşanan felaketin ardından yönünü atom enerjisinden yenilebilir enerji kaynaklarına çevirdi. Pazartesi günü açıklanan iddialı stratejiye göre ülkede önümüzdeki 11 yılın sonunda nükleer enerjiden tamamıyla vazgeçilecek.

Şansölye Angela Merkel daha çok güneş, rüzgar ve hidroelektrik santrallerine yönelik olacak bu dönüşümün öteki ülkeler için de bir örnek teşkil etmesini umduğunu belirtti.

Merkel başkanlığındaki hükümet yetkililerinden alınan bilgiye göre Avrupa’nın birinci dünyanınsa dördüncü en büyük ekonomisi olan Almanya’daki 17 nükleer santralin tamamı da kapatılacak.

Bu plan Almanya’yı öteki büyük sanayileşmiş ülkelerden farklı kılıyor. Öyle ki, G8 ülkeleri arasında yalnızca İtalya nükleer enerjiden üretmiyordu. İtalya’da 1986 yılındaki Çernobil felaketinin ardından yapılan referandumda nükleer enerjiye kapılar kapatılmıştı.

Öte yandan Almanya’nın bu kararı bazı ülkeler tarafından eleştirildi. Elektrik ihtiyacının %80’ini nükleer santrallerden temin eden Fransa’nın başbakanı Francois Fillon, en azından birkaç ülkenin nükleer enerjisi olmadan AB’nin emisyon azaltma hedeflerini yakalayabilmesinin imkansız olduğunu dile getirdi.

İsveç’in Çevre Bakanı Andreas Carlgren de Almanya’nın adımını eleştirerek böyle bir tarih koymanın talihsiz bir karar olduğunu ve bunun Avrupa’daki elektrik fiyatlarını artıracağını ifade etti.

Ayrıntılar için:

http://news.yahoo.com/s/ap/20110530/ap_on_bi_ge/eu_germany_nuclear_power


Comments are closed.