Boeing’den atık ve su kullanımında çift haneli ilerleme

ABD’li uzay ve havacılık şirketi Boeing’in en son yayınlanan çevre raporuna göre şirket; enerji tüketimi, karbon emisyonu, su kullanımı, zararlı atık üretimi ve ABD’deki atık depolama sahalarına gönderdiği atıkların miktarını belirgin bir şekilde azalttı.

Dün yayınlanan Boeing 2011 Çevre Raporu, 2007 ile 2011 yılları arasındaki dönemde beş çevresel kategoride %5’ten %26’ya kadar değişen bir oranda bir düzelme olduğunu gösterdi.

En çok ilerlemenin yaşandığı alanlar ise şunlar:

  • Atıkların değerlendirilmesi: 2010 yılında şirket atık depolama sahalarındaki zararsız katı atıklarının %73’ünü yeniden değerlendirdi. 2009 yılında bu oran %68’di. 2007 ile 2010 yılları arasında şirketin bu atıkları değerlendirme oranı %26 iyileşti. Nisan ayında North Charleston’daki Boeing 787 montaj fabrikası şirketin dördüncü sıfır atıklı depolama sahası olurken, ayrıca “sıfır atıklı” statüsüne sahip ilk ticari uçak üretim tesisi oldu.
  • Zararlı atıklar: 2009- 2010 yılları arasında Boeing şirketinin ürettiği zararlı atıkların miktarı %15 oranında azaldı. 2007 ile 2010 yılları arasında ise zararlı atık üretimi %23 oranında düşüş gösterdi.
  • Su kullanımı: Şirket 2009 ile 2010 arasında su alımını %4,8 oranında azalttı. 2007-2010 arasındaki dönemde ise toplamda %11’lik bir düşüş kaydetti.

Raporda vurgulanan diğer gelişmeler ise şu şekilde:

  • Uzun zamandır beklenen yeni uçağın görücüye çıkması: Dreamliner 787 ve 747-8 bu yılın sonlarına doğru ticari hizmete başlayacak. Yakıt verimliliği daha yüksek olan bu uçaklar daha az  karbon ayakizi meydana getiriyor ve daha az gürültü yapıyor. Kompozitten üretilen gövde ve kanatlarıyla Dreamliner 787’nin yakıt verimliliği aynı boyuttaki uçaklara göre %20 daha fazla.
  • Güneyde yeşil bir fabrika: Dreamliner uçağının üretildiği South Carolina’daki montaj sahası, sıfır atıklı olmasının yanı sıra ayrıca yenilenebilir enerjiyle çalıştırılacak. Enerji ihtiyacının %20’si South Carolina’da yeni inşa edilen Son Montaj Binası’nın 10 dönümlük çatısına yerleştirilmiş ince film panellerin ürettiği 2.6 megawattlık güneş enerjisinden, geri kalanı ise bir yenilenebilir enerji tesisinden satın alınarak karşılanacak. Şirket, bu yeni yapı için Amerikan Yeşil Bina Konseyi’nden en az  LEED gümüş  sertifikası almaya çalışıyor.
  • Biyoyakıttaki gelişmeler: Şirket, 2011 yılı bahar mevsiminin başlarında İsviçre’deki École Polytechnique Fédérale de Lausanne ile geliştirdiği ortaklık çerçevesinde Boeing Sürdürülebilir Biyokütle Konsorsiyumu’nu kurdu. Bu girişim jet yakıtı üretmek için kullanılan biyokütle ve diğer sektörlerde kullanılan biyoenerji konusunda  gönüllü standartlar ile düzenlemelerin getirdiği gereklilikler arasında daha iyi bir uyum yakalamayı hedefliyor.

Ayrıntılar için:

http://www.greenbiz.com/news/2011/06/01/boeing-reports-double-digit-progress-managing-waste-water-use?page=0%2C0


Comments are closed.