Dünya Bankası, karbon piyasasının “durgun”laştığını açıkladı

Dünya Bankası’nın yaptığı son araştırmaya göre küresel karbon piyasasının 2009’da 144 milyar dolar olan değeri geçtiğimiz sene 142 milyar dolara geriledi. Dünya Bankası bu gerilemeden Kyoto Protokolü’nün uzatılıp uzatılmayacağına dair belirsizliği sorumlu tutuyor.

Dünya Bankası’na göre, yatırımcılar Kyoto Anlaşması uzatılmazsa satın alacakları denkleştirme birimlerinin (ofset) geçersiz olacağından endişe duyuyor.  Kyoto Protokolü Temiz Kalkınma Mekanizması’nın (CDM)  geleceğindeki belirsizlik nedeniyle yatırımcılar daha öngörülebilir piyasaları tercih ediyor. Örnekse, BM destekli orman koruma planı REDD çerçevesinde, 2010 yılında işlem gören kredi sayısı bir önceki seneye kıyasla büyük bir artış göstererek 16,7 milyon’a ulaştı. 2009’da bu rakam yalnızca 2,8 milyon’du.

AB’nin emisyon ticaret sistemi EU ETS’nin değeri ise geçtiğimiz yıl %1’lik bir artış gösterdi ve 119,8 milyar dolar oldu.

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre AB karbon izin işlemleri, küresel piyasa değerinin %84’ünü oluşturuyor. Güvenliğinin artırılması durumunda EU ETS’nin piyasadaki hakimiyetinin sürmesi bekleniyor.

Ayrıntılar için:

http://www.businessgreen.com/bg/news/2075326/world-bank-reports-stagnant-carbon-market


Comments are closed.