Volvo: WiFi ile kontrol edilen araçlar karbon emisyonlarını %50 oranında azaltabilir

Volvo’nun üst düzey yöneticilerinden alınan bilgiye göre  araçların trafikte takım halinde seyretmeleri, on yıl gibi bir süre içerisinde Avrupa kara yollarında yolculuğun yeni yolu olabilir.

AB’nin finanse ettiği SARTRE projesinde öngörülen “karayolu trenleri” ya da araçların trafikte takım halinde seyri, öndeki araçta yer alan profesyonel araç sürücüsünün sıra halinde arkasından gelen diğer araçları WiFi yoluyla çektiği bir konvoydan oluşuyor. Takımdaki her bir otomobil öndeki otomobilin mesafesini, hızını ve yönünü ölçerek kendini buna göre ayarlıyor. Bütün araçlar fiziksel olarak tamamen birbirinden ayrı olup kafileyi diledikleri zaman terk edebiliyor, ancak takımın içindeyken ve takım uzun mesafeli ortak hedefe doğru ilerlerken, sürücüler ellerini direksiyondan çekebiliyor, gazete okuyabiliyor ve başka şeylerle meşgul olabiliyor.

Karayolu trenleri konseptinin geliştirilmesi için tasarlanan AB programı SARTRE belirli aralıklarla hizalanan araçların trafik sıkışıklığını azaltacağına ve salınan emisyon miktarını %20 gibi bir oranda aşağı çekeceğine inanıyor.

Autocar dergisine konuşan Volvo’nun üst düzey güvenlik mühendisi Thomas Broberg, “Karayolu trenleri sürücülerin zamanlarını daha iyi kullanmasını, daha güvenli yolculuk etmesini, trafikte sıkışıklığın azalmasını ve çevrenin iyileştirilmesini sağlıyor. Zaten trafikte başka bir aracı takip ediyoruz, niye başkasının bizim aracımızı sürmesine izin vermeyelim ki?” dedi.

Ayrıntılar için:

http://www.businessgreen.com/bg/news/2075972/volvo-claims-wifi-controlled-cars-cut-carbon-emissions-fifth


Comments are closed.