Hindistan tüm hızıyla düşük karbonlu yolculuğa koşuyor

Dünya genelinde en fazla karbon salınımı yapan dördüncü ülke konumundaki Hindistan, Cancun’da gerçekleştirilecek iklim değişikliği toplantısından günler önce düşük karbonlu bir ulaşım sistemi geliştirmek üzere kollarını sıvadı.

Çin’den sonra en kalabalık nüfusu barındıran Hindistan’da kişi başı salınan karbon miktarı dünya ortalamasının altında bulunuyor. Ancak son 20 yılda yaşanan nüfus artışı, özel araçların katlanan sayısı, yolcu ve yük taşımada raylı sistemden çok karayolunun tercih edilmeye başlanmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda salınacak karbon miktarı şimdiden tehlike sinyalleri vermeye başladı. Ülkenin hava kalitesinin, vatandaşların sağlığının, yolların güvenliğinin ve sürdürülebilir kent gelişiminin olumsuz yönde etkilenmesinin önüne geçmek isteyen yetkililer, Alman Küresel İklim Girişimi’nden maddi,  Birleşmiş Milletler Çevre Programından ise teknik anlamda destek görecek bir proje hazırladılar. Üç yıl sürecek ve toplamda 2.49 milyon Euro’ya mal olacak projeyle birlikte ulaşım sahasında gittikçe artan yolcu ve araç sayısı Hint hükümetinin iklim değişikliği gündemine ve ulusal kalkınma planına uygun hale getirilecek.

Hindistan’da uygulanacak İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı ( IDUEP) ise ulaşımda enerji verimliliğini artırmayı, biyoyakıtlara geçişi, sürdürülebilir kent planlamasının hızlandırılmasını, vatandaşları bu konuda bilinçlendirmeyi ve taşıma ile ulaşım hizmetlerinin iyileştirilmesini öngörüyor.

Ayrıntılar için:

http://www.unep.org/Documents.Multilingual/Default.asp?DocumentID=651&ArticleID=6829&l=en


Comments are closed.