Google, Apple, Honda, Yahoo! ve daha pek çokları “yeşil hale”den istifade ediyor

Bu hafta yayınlanan bir rapora göre dünyanın önde gelen 100 markasından 66’sının gerçekte gösterdiği sürdürülebilirlik performansı bu alanda sahip olduğu ünün çok aşağısında kalırken, geri kalan markalar ise sürdürülebilirlik alanında hak ettikleri tanınırlığa neredeyse hiç erişemiyor.

Brandlogic ve CRD Analytics tarafından hazırlanan bu raporun sonuçları, California’da gerçekleştirilen Sürdürülebilir Markalar Konferansı’nda açıklandı. Buna göre Google, Apple, Honda, Yahoo!, Visa ve sigorta şirketi Zurich’in de aralarında bulunduğu 17 firmanın algılanan çevresel, sosyal ve yönetimsel (ESG) performansı gerçekte sergilediğinden daha fazla. Yani bu firmalar kamuoyunda gerçekte olduklarından daha sürdürülebilir algılanıyorlar.

Buna karşılık finansal hizmet şirketi UBS ile Citi’nin gösterdiği yüksek ESG performansı, aynı  markaların nasıl algılandığına bakıldığında hiç de belli olmuyor.  “Sürdürülebilir Liderlik Raporu: Algıya karşı Gerçekliği Ölçmek” (Sustainability Leadership Report: Measuring Perception vs. Reality) adlı rapora göre ESG performansı gerektiği gibi algılanmayan öteki markalar arasında UPS, L’Oreal, Roche,  Allianz, General Electric, PepsiCo, Coca-Cola, Dupont ve Kraft bulunuyor.

GreenBiz.com tarafından yeşil hale etkisi (green halo effect) olarak tanımlanan bu etkiye göre bir şirketin ürettiği çevresel bir ürün ya da getirdiği yenilik sayesinde piyasada yarattığı güçlü olumlu izlenim, firmayı ve firmanın bütün faaliyetlerini deyim yerindeyse parlatıyor.

İşte algıda ve gerçeklikte sürdürülebilirliğin meydan okuyanları (Challenger), geride kalanları (Laggards), girişimcileri (Promoter) ve liderleri (Leaders):

Ayrıntılar için:

http://www.greenbiz.com/news/2011/06/09/google-apple-honda-yahoo-and-more-benefit-green-halo?page=0%2C0


Comments are closed.