Robin Hood’luk tersine döndü

İklim değişikliğinin meydana gelmesinde en az payı bulunan ülkeler, bu sorunun üzerine en çok eğilenler artık. Bu da bir çeşit Robin Hood’luk ama bu defa bildiğimizin tam tersi. Bizler varlık içinde yaşarken çocuklarımızdan yaşanabilir bir iklimi ve sahiden sürdürülebilir bir zenginliği çalıyoruz.

Stockholm Çevre Enstitüsü (SEI)’nün yayınladığı son rapora göre gelişmekte olan ülkeler emisyonlarını azaltmakta sanayileşmesini tamamlamış emsallerinden daha doğru yolda. Oxfam tarafından GROW Campaign için hazırlatılan rapordaki bazı bulgular çok çarpıcı:

-2020’ye kadar, Çin’in toplam emisyon kesintisi ABD’ninkini neredeyse ikiye katlayacak.

-2020’ye kadar,  gelişmekte olan ülkelerin yapacağı emisyon kesintisi AB’ninkini üçe katlayacak.

-2020’ye kadar, BASIC ülkeleri olarak bilinen Çin, Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya’nın emisyon kesintisi ABD, Avrupa, Japonya, Kanada, Yeni Zelanda ve Rusya gibi en gelişmiş ülkelerin toplamından biraz daha fazla olacak.

Oxfam İklim Değişikliği Politika Danışmanı Tim Gore, “İklim değişikliğiyle mücadele etmek için bütün ülkelerin hisselerine düşeni yapması gerekiyor” dedi.

Ayrıntılar için:

http://thinkprogress.org/romm/2011/06/06/237783/robin-hood-in-reverse-developing-countries-pledge-bigger-climate-emissions-cuts-than-worlds-richest-nations/?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed


Comments are closed.