BP düşünüyor: “Azeri gazını nereye sevk etsek?”

BP yetkilileri Azerbaycan doğal gazını taşımak için en doğru güzergâhın bulunması noktasında iyi düşünüp karar verilmesi gerektiğini belirttiler.

Doğal gaz zengini Azerbaycan, doğal gaz sektöründe bölgesel bir güç merkezi olma yolunda ilerliyor. Ülkede faaliyet gösteren BP’nin pazarlama müdürlerinden Brian Hunter Berlin’de düzenlenen bir enerji zirvesinde Azerbaycan gazının nerelere aktarılacağı konusunda kritik kararlar almak zorunda olduklarını ifade etti.

Bloomberg News’in haberine göre Hunter : “Şu günlerde iki boru hattı altyapı projesini görüşmekteyiz. Bütün bu gazın nereye aktarılacağını şimdiden söylemek çok zor” dedi.

BP Hazar Denizi’nde bulunan Şah Deniz sahasındaki doğal gaz rezervlerini bir an önce işletmek istiyor. Üstelik Hunter’ın da zirvede belirttiği gibi, Şah Deniz, 30 trilyon kübik fit doğal gaz rezerviyle dünyanın en büyük gaz sahalarından biri konumunda bulunuyor.

Avrupa’nın planladığı Nabucco Projesi de dâhil en az üç ayrı boru hattı projesi, Şah Deniz’den gaz tedarik etmek istiyor. Hunter ise rezervler ne kadar çok kazanç vaat ederse etsin, bu gazın herkese yetmeyeceğini söyleyerek “Hangi hattı seçeceğimize karar vermek zorundayız” dedi.

Ayrıntılar için:

http://www.upi.com/Science_News/Resource-Wars/2010/11/10/Where-to-send-Azeri-gas-BP-asks/UPI-85271289398121/


Comments are closed.