Avustralya, emisyon ticaret sistemini Yeni Zelanda’nınkiyle birleştirebilir

Yeni Zelanda’nın karbon ticaret sisteminin ilk yılını sorunsuz bir şekilde atlatmasının ardından Avustralya da karbonu bu ülkenin sistemine göre fiyatlandırmayı düşünmeye başladı.

Yeni Zelanda karbon ticaret sisteminin ilk faaliyet raporunda, sistemin “beklentileri yerine getirdiği” ve ülkedeki seragazı emisyonlarının önemli ölçüde azaltılmasına katkı sağladığı belirtildi. Böylece Kyoto Protokolü’nde yer alan yükümlülükler rahatça yerine getirilmiş oldu.

Sistem Avustralya’da 2015 yılında başlaması öngörülen karbon ticaret sistemiyle esas itibariyle aynı şekilde faaliyet göstermesine rağmen birtakım ayrıntılarda ve fiyatlarda farklılıklar görülebiliyor. Örneğin Yeni Zelanda’da bir ton karbondioksitin fiyatı 10 dolarken Avustralya’da sistemin bir tonluk karbondioksite biçtiği açılış değeri 23 dolar.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Avustralya’nın iklim değişikliği ve enerji verimliliği müsteşarlarından Mark Dreyfus, “Emisyon ticaret sistemlerimizin birebir aynı olması gerekmiyor. Ancak böylesi bir ilişki her iki ülkedeki şirketlere karbon izni alıp satabilme ve karbon denkleştirme kredileri üretme imkanı sunacaktır” dedi.

Ayrıntılar için:

http://www.smh.com.au/environment/climate-change/emissions-possible-plan-to-link-carbon-pricing-with-nz-scheme-20110801-1i86b.html


Comments are closed.