Yenilenebilir enerji Birleşik Krallık’ta rekor kırdı

Perşembe günü Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bu yılın ikinci çeyreğinde yenilenebilir enerji Birleşik Krallık’ın elektrik ihtiyacının %9.6’sını karşılayarak rekor seviyeye ulaştı. Yeşil enerji, ülkenin elektrik şebekesine geçen yılın aynı dönemine göre %50 daha fazla katkı sağladı. Böylece bu yıl  toplamda 7.86TWh (terawatt saat) enerji yeşil enerji kaynaklarından sağlanmış oldu.

Yeşil enerjideki bu artış en başta rüzgar enerjisine bağlı gelişti. Rüzgar enerjisi geçtiğimiz yıla göre %120 üretim gerçekleştirdi. Hidroelektrik enerji üretimi ise  geçen yıla göre %75 arttı.

Nükleer enerji üretiminde de büyük artış yaşandı. Üretim %38 artışla Birleşik Krallık’ın bütün enerji arzının %21’ine ulaşarak 2006’dan bu yana en yüksek seviyesine geldi. Nükleer enerjinin bu performansı onu enerji üretiminin %22’sini sağlayan kömürle başa baş hale getirdi.

Doğal gaz ise halen ülkenin elektrik enerjisinin %44’ünü sağlıyor, ancak geçtiğimiz yıl bu oran %53’tü.

Düşük karbonlu enerji üretimindeki bu artış kısmen hava şartlarına bağlı olarak meydana geldi. Örnekse 2010 yılının ikinci çeyreğinde rüzgar enerjisi üretimi nispeten daha düşüktü. Ilık bahar ayları da genel enerji kullanımının düşmesini sağladı.

Ne var ki yenilenebilir enerji savunucuları, sektörün güçlü performansını yeni offshore rüzgar çiftliklerinin ve biyoyakıt tesislerinin açılmasının belirlediğine ve bu durumun kapasitede istikrarlı bir artışı  ispatladığına dikkat çektiler.

Ayrıntılar için:

http://www.guardian.co.uk/environment/2011/sep/29/renewable-energy-record-high?newsfeed=true


Comments are closed.