Putin “gaz” gölgesinde Çin gezisine başlıyor

Rusya Başbakanı Vladimir Putin Çin gezisine mevkidaşı Wen Jiabao ile görüşerek başladı. İki tarafın da karşılıklı iyi niyet ifadelerine rağmen ziyaretin büyük bir gaz anlaşmasının önünü açması muhtemel görünmüyor.

Çin’in Xinhua haber ajansı Putin’in ziyaretinden övgüyle bahsetti ve ziyaretin “gittikçe derinleşen Çin-Rusya işbirliğini temsil ettiğini” belirtti. Ne var ki iki büyük komşu,  yıllardır müzakere ettikleri büyük kapsamlı bir gaz anlaşmasını henüz imzalayamadı.

Çetrefil gaz müzakereleri, Moskova ile Pekin arasında sıkça tekrarlanan dostluk ifadelerine rağmen karşılıklı güvensizlikten ötürü ilişkilerin sekteye uğradığının bir göstergesi. Özellikle de Rusya tarafında hissedilen bu güvensizlik Soğuk Savaş yıllarına kadar uzanıyor ve o yıllardaki sınır anlaşmazlıkları nedeniyle savaşa ramak kaldığından bu yana ilişkilere güvensizlik yön veriyor.

Ancak yakınlarda iki komşu da  ABD ve müttefiklerinin uluslararası arenada aşırı müdahale ve baskı olarak değerlendirdikleri eylemlerine karşı ortak paydada buluşarak muhalefet etti.

Rusya ve Çin geçtiğimiz hafta güçlerini birleştirerek Avrupa ülkelerinin Suriye’yi protestoculara kanlı bir şekilde müdahale ettiği gerekçesiyle kınadığı BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etmişti.

Ayrıntılar için:

http://www.reuters.com/article/2011/10/11/china-russia-idUSL3E7LB0FH20111011?feedType=RSS&feedName=rbssEnergyNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+reuters%2FUSenergyNews+%28News+%2F+US+%2F+Energy%29


Comments are closed.