Ekonomideki duraklama yenilenebilir enerjiyi zorluyor

Çarşamba günü Barselona’da bir araya gelen yenilenebilir enerji sektörünün üst düzey yöneticileri, sektörlerinin ekonomik krizden ve doğalgaz kaynaklarının artmasından dolayı büyük zorluklarla karşılaştıklarını ifade etti.  Yöneticiler, bütün bunlara rağmen rüzgar enerjisinin yatırımcılar ve hükümetler için halen en mantıklı seçeneklerden biri olduğunu vurguladı. Yöneticilere göre rüzgar ve güneş enerjisine yatırım yapmak ekonominin geneline çok daha faydalı, ayrıca geleneksel olmayan fosil yakıt kaynağı şist gazı çevreyi önemli ölçüde tehdit ediyor.

Dünya genelinde rüzgar çiftlikleri işleten ve başlıca mühendislik firmalarından olan Acciona’nın Yönetim Kurulu Başkanı José Manuel Entrecanales, toplantı sırasında Ernst & Young tarafından hazırlanan bir çalışmanın ilk bulgularını paylaştı. Buna göre vergiler ve istihdam etkenleri dikkate alındığında rüzgar enerjisine yapılacak yatırımlar bazı ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılalarına doğalgaza yapılacak yatırımlardan daha yararlı.

Ernst & Young şirketinin yaptığı araştırmanın ilk bulgularından bir başkası da İspanya’da rüzgar enerjisine yapılacak her 1 milyon Euro’luk yatırımın 15 iş imkanı sağlayacak olması. Aynı miktar doğalgaza yatırıldığında 7 iş imkanı yaratılabiliyor. AB’nin genelinde ise rüzgar enerjisine yapılacak her 1 milyon Euro’luk yatırım 21, doğalgaza yapılan yatırım 15 kişilik istihdam yaratıyor.

Araştırmanın muhtemelen yıl sonuna kadar yayınlanacağını açıklayan Entrecanales, şimdiye kadar ortaya çıkan rakamları oldukça etkileyici bulduğunu belirtti.

Petrol ve gaz sektörleri liderleri ise bu düşüncenin aksini savunuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarını çok pahalı bulan liderler, bilinenden farklı olan bu gazın güvenli bir şekilde çıkarılabileceği ve kömüre düşük karbonlu bir alternatif olabileceği görüşünde.

Özellikle Euro bölgesindeki krizden sektör olarak çok etkilendiklerini belirten yenilenebilir enerji sektörü temsilcilerinden Energias de Portugal Yönetim Kurulu Başkanı António Mexia, yenilenebilir enerji ile ilgili kararları ertelediklerini söyledi. Mexia zayıflayan ekonominin her yerde, neredeyse her şeyi durdurduğunu ifade etti.

Ayrıntılar için:

http://www.nytimes.com/2011/10/27/business/global/economic-slowdown-challenges-renewable-energy.html?_r=2&src=tp


Comments are closed.