Japonya karbon kanunu erteledi, fosil yakıt vergisi gündemde

Japonya, siyasilerinin ekonomiye yoğunlaştığı şu günlerde taahhüt ettiği oranda seragazı azaltmayı bu ay içinde Meksika’da düzenlenecek iklim zirvesinden önce yasalaştıracak gibi görünmüyor. Önümüzdeki yıl yasalaşması beklenen tasarının fosil yakıt kullanan kişilere getirilecek vergi gibi birtakım yeni düzenlemeler içermesi tahmin ediliyor.

1990’daki seragazı oranını 2020’ye kadar %25 azaltacağını taahhüt eden ülkenin sanayicilerine göre ise 2020 hedefinin  karbon ofsetleri olmadan tutturulması zor. Bu önerileri dikkate alan iktidardaki Demokratik Parti’den bir proje ekibi fosil yakıt kullananlara ek bir vergi getirecek teklifi meclise sundu.

Fosil yakıt kullanımından kaynaklanan CO2 emisyonlarına getirilecek bu vergi, kaynakların temiz enerji sektörünü aktarılmasını hedefliyor. Bu yakıtları kullananların ödeyeceği vergilerle bir yılda 250 milyar yen (3 milyar dolar) toplanması bekleniyor.

Öte yandan CO2 emisyonlarının vergiye bağlanması, hükümetin güvenilirliğini de test edecek. Haziranda arttığı görülen mali borçlara rağmen, temiz enerji sektörünü büyümenin yeni lokomotifi haline getireceğini belirten hükümet yetkililerinin önümüzdeki günlerde neler yapacağı merakla bekleniyor.

Ayrıntılar için:

http://www.reuters.com/article/idUSTRE6AI1CL20101119?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+reuters%2FUSgreenbusinessNews+%28News+%2F+US+%2F+Green+Business%29


Comments are closed.