2011’de temiz enerji yatırımları rekor kırdı, liderlik yeniden ABD’de

Perşembe günü Bloomberg New Energy Finance tarafından yayınlanan rapora göre, yenilenebilir enerji sektörü 2011 yılında  çalkantılı bir dönem geçirmesine rağmen yenilenebilir enerjiye yapılan küresel yatırımlar rekor kırarak 260 milyar Dolar oldu. ABD geçtiğimiz yılki performansıyla Çin’i liderlik koltuğundan etti.

Londra merkezli piyasa araştırma şirketi Bloomberg New Energy Finance, bu miktarın bir önceki yıla göre %5’lik bir artışa tekabül ettiğini ve 2004 yılında yapılan yatırımın beş katı büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

Raporun yazarları “2011 yılındaki rekor yatırım rakamları çok çarpıcı; çünkü genel olarak dünya ekonomisi ve özelikle de enerji sektörü için zor geçen bir yılda bu rakamlara ulaşıldı. Sektör; üreticilerin kar marjlarında hissedilen şiddetli baskıdan, hisse fiyatlarındaki keskin düşüşten, bazı iflaslardan, Avrupa hükümetlerinin sübvansiyon kesintilerinden ve banka finansmanına erişimin azalmasından dolayı sıkıntılar yaşadı” yorumlarında bulundu.

Bloomberg New Energy Finance’a göre, pek çok güneş enerjisi şirketinin, özellikle de Solyndra’nın iflası günlerce gazetelerin manşetlerinde yer almıştı. Buna rağmen, güneş enerjisine yapılan yatırım 2011 yılında dünya genelinde %36 artarak 136,6 milyar Dolar seviyesine geldi. Rüzgar enerjisine yapılan yatırım ise 74,9 milyar Dolar olarak gerçekleşti.

ABD’de yapılan yenilenebilir enerji yatırımları 2011 yılında %33 artarak 55,9 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Çin’in yatırımları ise 47,4 milyar Dolar’da kaldı. ABD, 2009 yılında Çin liderliği alana kadar yenilenebilir enerji yatırımlarında aslan payına sahipti.

Ayrıntılar için:

http://www.forbes.com/sites/toddwoody/2012/01/12/clean-energy-investment-hits-record-in-2011-as-u-s-reclaims-lead-from-china/?feed=rss_asia


Comments are closed.