Çiftçiler tarlaları ıslah ettikçe kuş sayısı artıyor

On yıl boyunca sürdürülen bir araştırmanın sonuçlarına göre tarlalaştırma ve otlaklaştırma yüzünden nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kuşlar tekrardan görülmeye başlandı.

David Lindenmayer ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı 150 tarlanın 300 ayrı bölgesinde on yıl boyunca bir araştırma yürüttü. On yıl sonra ise sayısı hızla azalan Avusturalya kıtasına özgü bazı kuş türlerinin yeniden görülmeye başlandığı ortaya çıktı.

Lindenmayer, “ Bu araştırmadan şu yargıyı çıkarmak mümkün: Tarlalarımız üzerinde yapacağımız küçük değişikliklerle çevremizle ilgili güzel sonuçlar alabiliriz” dedi.

Araştırmanın ortaya çıkardığı bir diğer sonuca göre nesli tükendiği düşünülen bazı sürüngen türleri de bölgede görülür oldu.

Araştırma sonuçlarından elde edilen bir başka bilgi ise böyle bir biyolojik çeşitliliği sağlamanın arazi sahibinin elinde olduğu. Çünkü bu arazilerde, besiciler ve çiftçiler tarlaların ıslah edilmesine, bitki örtüsü ve çayırların yeniden ekilmesine on yıl boyunca yardımcı oldular ve anlaşılıyor ki bu çabaları sonuç verdi.

On yıl önce Federal Hükümet Çevre İdare Programı’na kaydolan ve bu dönüşüme şahit olan  besici Neil Stuart, “Bu bölgelere gidip de, yok olma tehlikesi yaşayan kır çiçeklerinin dahi filizlendiğini görmek insana apayrı bir mutluluk veriyor“ dedi.

Ayrıntılar için:

http://www.abc.net.au/news/stories/2010/11/23/3073848.htm


Comments are closed.