Avrupa’da karbon depolamanın geleceği ile ilgili şüpheler artıyor

AB’nin fosil yakıtlar yakmaya devam ederek küresel ısınmanın etkilerini azaltmayı amaçlayan uzun dönemli enerji planları, karbondioksit emisyonlarını yakalama ve yeraltındaki kaya formasyonlarında depolama önerileri etrafında yoğunlaşıyor. Ne var ki, test edilmeyen bu teknolojinin bulduğu zayıf destek CCS’nin gelişiminde Avrupa’yı geriye atıyor.

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Almanya ve İngiltere’de iki karbon yakalama ve depolama projesi iptal edilmişti. Geriye kalan projelerin büyük çoğunluğu da düzenlemelere yönelik itirazlar, finansman eksikliği, kamuoyunun doğabilecek jeolojik tehlikelere karşı çıkması ve iklim değişikliğini yavaşlatma stratejileri üzerindeki genel belirsizlik nedeniyle aynı kaderi paylaşabilir.

Avustralya hükümetine bağlı olan ve bu teknoloji hakkında tüm dünyayla bilgi paylaşımını amaçlayan araştırma merkezi Global C.C.S. Institute, enerji santrallerine karbon yakalama teknolojisi eklemenin sermaye maliyetini %30 ile %100 arasında bir oranda artırdığını belirledi. Bu oran santralin büyüklüğüne göre ortalama bir ile iki milyar Euro arasında bir artış anlamına geliyor. Bu teknoloji bir yandan da enerji üretimini %20 azaltarak santrallerin verimliliğini düşürüyor.

Yine de bu teknolojiye Norveç, ABD, Avustralya ve Kanada’nın da aralarında bulunduğu pek çok ülke siyasi ve finansal destek veriyor. Bunun nedeni de ekonomilerin; fosil yakıtların, özellikle de kömürün güvenilirliğinden ve ödenebilirliğinden özveride bulunmadan iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için çabalıyor olması.

ABD’de faal durumda olan 4 CCS projesi bulunurken, üç proje de inşaat aşamasında. 18 projenin daha yapılması planlanıyor. Kanada’da faaliyette olan bir, inşaat halinde ise iki proje bulunuyor. Üç proje için nihai karar beklenirken üç projenin daha yapılması planlanıyor.

Geçtiğimiz ay Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen “2050 için Enerji Yol Haritası”nda da 2050 yılına kadar birliğin genelindeki emisyon azaltımlarının %19 ile %32 arasında bir oranının karbon yakalama teknolojisiyle gerçekleşmesi bekleniyor.

Ayrıntılar için:

http://www.nytimes.com/2012/01/17/technology/17iht-rbog-ccs17.html?_r=1&src=busln


Comments are closed.