Çin, ABD’nin rüzgar türbinleri hakkında başlattığı incelemeyi eleştirdi

Çin Ticaret Bakanlığı, ithal edilen rüzgar türbini kuleleri hakkında inceleme başlatan ABD’yi temiz enerji işbirliğini tehlikeye atmakla ve emisyonların azaltılması için dünya genelinde harcanan çabaları baltalamakla suçladı.

ABD Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz hafta bir grup Amerikalı rüzgar türbini kulesi üreticisinden gelen şikayete kulak vereceğini açıklamıştı. Çin ile Vietnam’dan ithal edilen kulelerin daha ucuza satılması nedeniyle şikayetlerin gelmesi üzerine ABD, ithal edilen ürünlerin ticaret kurallarını ihlal edip etmediğini anlamak için resmi bir inceleme başlatacağını duyurmuştu.

Bunun üzerine Çin Ticaret Bakanlığı da kendi internet sitesinde bir bildiri yayınlayarak incelemeyi eleştirdi ve ABD hükümetinin bu ürüne ithalat vergisi koyması durumunda Çin’in de karşılık vereceği tehditini alttan alta hissettirdi.

Geçtiğimiz Kasım ayında da Çinli yetkililer ABD hükümetinin Amerikan temiz enerji şirketlerine verdiği devlet desteğini araştırmak için kendi incelemelerini başlatacağını duyurmuş ve gerginliği tırmandırmıştı.

Ayrıntılar için:

http://www.guardian.co.uk/environment/2012/jan/23/china-us-wind-turbine-import


Comments are closed.