Temiz enerjide lider Çin, ya Avustralya?

Avustralya Başbakanı Julia Gillard yenilenebilir enerjiye dayalı bir gelecek taahhütünü her fırsatta yinelese de ABARES’in yayınladığı enerji raporunda yenilenebilir enerjinin, ülkenin enerji karışımında söz sahibi olmak için ne kadar zorlu bir mücadele gösterdiği gözler önüne serildi. Avustralya Tarım ve Kaynak Ekonomisi ve Bilimleri Bürosu’nun hazırladığı rapor, son yıllarda gözlemlenen olumlu gelişmelere rağmen güneş ve rüzgar enerjisinin ülkedeki elektrik üretiminin yalnızca %2’sini karşıladığına dikkat çekti. Örnekse 2009-2010 yılındaki toplam elektrik üretiminin %75’i,  ülkede görece ucuz bir enerji kaynağı olan kömürden elde edilmişti.

Ne var ki Çin’de durum Avustralya’dakinden çok farklı bir seyir izliyor.  Çin, şu anda temiz teknoloji ürünleri ve hizmetleri alanında dünyanın en büyük piyasası. Kaliforniya merkezli yenilenebilir enerji danışmanlığı şirketi Dallas Kachan’ın da işaret ettiği gibi Çin’in bu konuma gelmesinde  yatırımcılara kendi ülkelerinde sahip olmadıkları imkanları vermesinin payı elbette büyük. Kachan raporuna göre Çin, inovasyon ve üretim alanlarında yabancı firmalara verdiği maddi desteğin yanı sıra hava kirliliğini azaltma, yeşil bina dizaynı, su verimliliği, atıkların azaltılması ve geri dönüşüm gibi alanlarda yatırımcılara cazibesi yüksek yeni pazarlar sunuyor. Bu nedenle de Çin’in küresel temiz enerji gücü haline gelmesine şaşırmamak gerek. Avustralya gibi ülkeler ise dünya genelinde hızla gelişen yenilenebilir enerji piyasalarını tespit etme ve bu piyasalarda var olma yarışında geride kalma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Yeri gelmişken hatırlatmakta fayda var. Geçtiğimiz günlerde kurulan ve üyeleri arasında 148 ülkenin ve AB’nin de bulunduğu Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın merkezi Birleşik Arap Emirlikleri’nde olacak. Neden mi? Çünkü Birleşik Arap Emirlikleri dünyanın en büyük güneş enerjisi tesisi ve yeşil toplu taşıma sistemi de dahil olmak üzere çok ciddi temiz enerji atılımlarına ev sahipliği yaptı.

Bu arada Avustralyalılar da kendi kendilerine şu soruyu sorabilir: “Fosil yakıtlar yönünden bu kadar zengin bir ülke halihazırda temiz enerji geleceğini benimsemişse bizi bunu yapmaktan alıkoyan şey nedir?”

Ayrıntılar için:

http://www.canberratimes.com.au/entertainment/china-leads-the-way-with-cleantech-20120317-1vbm9.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter


Comments are closed.