ABD’deki yeni sera gazı düzenlemelerinin en büyük kazananı niçin doğal gaz olacak?

Kapsamlı bir şekilde hazırlanan iklim mevzuatının ABD Senatosu’nda “ihmalden öldüğü” 2010 yılında beri çevreciler EPA’nın devreye girip duruma bir çözüm getirmesini bekledi. Ve sonunda çözüm geldi. Washington Post’tan Juliet Elperin’in haberine göre Obama yönetimi çevreyi en çok kirleten elektrik santrallerinin saldığı sera gazlarını sınırlamak için ilk federal standartları kamuoyuyla paylaşacaktı. EPA’nın başındaki isim Lisa Jackson da habercilerle yaptığı bir görüşmede söz konusu kuralları resmi ağızdan duyurdu ve muhtemel düzenlemelerin akıllıca olduğunu ifade etti.

Ne var ki kurallar yalnızca yeni kurulan santraller için geçerli olacak, bu da demek oluyor ki hatırı sayılır ölçüde karbon dioksit salınımı yapan yüzlerce kömür santrali yeni kurallardan muaf tutulacak. EPA’nın sıkı düzenlemeleri sayesinde halihazırda baskı altında olan kömürün sonunu getirecek bu düzenleme belki de bir başka fosil yakıt olan doğal gaz için büyük fırsatlar sunacak. Bunun en büyük kanıtı da düzenlemenin yeni santraller için 1,000 Ibs’lik sınır koymuş olması. Bu sınır hiç de tesadüfi değil, çünkü yakınlarda kurulmuş doğal gaz santralleri 1,000 Ibs’in (Megawatt/Saat) altında CO2 emisyonu salınımı yaparken kömür santralleri 1,800 Ibs’e (Megawatt/Saat) kadar CO2 salabiliyor.

Ayrıntılar için:

http://ecocentric.blogs.time.com/2012/03/27/climate-rules-why-natural-gas-will-be-the-big-winner-in-new-greenhouse-gas-regulations/?xid=rss-topstories


Comments are closed.