Meksika’nın rüzgâr enerjisi fırtınalı kıyılarda canlanıyor

Meksika aniden esmeye başlayan şiddetli rüzgârın binaların çatısını uçurduğu ve traktörlerin römorklarını devirdiği kurak bir arazide enerji geleceğinin yeni lokomotifini inşa ediyor.

İspanyolca’da “rüzgârlı yer” anlamına gelen La Ventosa kasabası, dört bir yandan türbin kuleleriyle çevrilmiş durumda. Kasaba ülkede canlanan rüzgâr enerjisi üretiminin kalbinde yer alıyor artık.

Dünyanın en büyük 14. ekonomisi olan Meksika rüzgâr enerjisinde ağırlığını hissettiremiyor, öyle ki Global Wind Energy Council (Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi) verilerine göre geçtiğimiz yıl kurulu kapasitesi göz önüne alındığında Meksika dünyada 24. sıradaydı.

Yine de piyasa hızlı bir şekilde gelişiyor. Bu yılın sonuna kadar ülkedeki rüzgâr enerjisi birliği Meksika’nın listenin 20. sırasına çıkacağını tahmin ediyor. Listenin ön sıralarında zengin Avrupa ülkeleri, ABD, Çin ve Hindistan yer alıyor.

Meksika rüzgâr enerjisine yönelerek şu anda elektrik enerjisinin %80’ini karşıladığı fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor.

Ayrıntılar için:

http://uk.reuters.com/article/2012/05/14/us-mexico-wind-idUKBRE84D05P20120514


Comments are closed.