Rio+20 ekonominin gölgesinde

Dünyanın dört bir yanından liderler BM’nin düzenlediği ve üç gün sürecek sürdürülebilir kalkınma konferansı için Rio’da bir araya geliyor. Ne var ki son yılların tüm çevre zirvelerinin somut bir başarıya ulaşmasının önüne geçmiş engeller Rio’da da iş başında.

Gelişmekte olan ülkelere göre ABD ve öteki gelişmiş ülkeler, çevre ile ilgili teknolojilerin doğrudan gelişmekte olan ülkelere aktarılmasını zorunlu kılacak herhangi bir ifadeyi kabul etmeyecek. ABD ve öteki zengin ülkeler ise böyle bir aktarımın fikri mülkiyet haklarını ihlal edeceğini savunuyor. Yine de fakir ülkeler örnekse fabrikaların çevreyi daha az kirletmesini sağlayacak gelişmiş bir donanımı bile satın almalarının hiç bir yolu olmadığında ısrarlarını sürdürüyor.

Süregelen ekonomik kriz de pek çok liderin konferansa katılmamasında önemli bir etken. Örnekse İtalya Başbakanı Mario Monti toplantılara gelmeyecek. Delegeler Avrupa krizdeyken ve ABD’de ekonomi hala durgunken zengin ülkelerin fakir ülkelerdeki sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için yeni bir finans planı üzerinde mutabakata varmasının imkânsız olduğunu ifade ediyor.

Ayrıntılar için:

http://www.csmonitor.com/World/Latest-News-Wires/2012/0620/Economy-casts-shadow-on-Rio-20-environmental-summit


Comments are closed.