Süpermarketler soğutucularından kaynaklanan emisyonlarını azaltıyor

ABD’de hükümetin de ortaklığıyla hayata geçirilen bir proje ile ülkenin en büyük süpermarketleri her yıl havaya karışan milyonlarca gram soğutma gazının miktarını azaltmaya başladı.

Perakendeci yiyecek marketlerinin %70’inde kullanılan sistem, soğutuculardaki yaklaşık 1,500-2,000 gram gazın her yıl %20’den fazlasını sızdırıyor. Bu sızıntının ise soğutucularda soğutma gazı olarak genellikle zararlı sera gazları içeren HFC kullanılması nedeniyle çevreye önemli etkileri oluyor.

Bu sorunu çözmek için EPA (Çevre Koruma Ajansı) beş yıl önce GreenChill ortaklığını başlattı. Bu projeyle perakendeci yiyecek marketleri ile ortaklaşa çalışmalar yürütülüyor, bu marketlerin yeşil soğutma gazlarına ve daha az sızdıran soğutma sistemlerine geçişleri destekleniyor. Ayrıca münferit marketlere ya da market zincirlerine sertifika ve ödüller veriliyor.

GreenChill programına şimdiye kadar toplamda 8,000 mağazası bulunan 54 perakendeci yiyecek markası dahil oldu. Ülkedeki süpermarket sektörünün yüzde 20’si şu an bu projede temsil ediliyor.

Ayrıntılar için:

http://www.greenbiz.com/blog/2012/11/06/supermarket-refrigerator-emissions?page=0%2C0


Comments are closed.