Türkiye “yenilenebilir” piyasada Altın Çağı’na giriyor

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Güneydoğu Avrupa Yenilenebilir Enerji Konferansı’nda konuşan proje koordinatörü Tom Popple “Türkiye gittikçe büyüyen yenilenebilir enerji piyasasıyla “Altın Çağ”ına giriyor” dedi.

26 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilen konferans güneş, rüzgâr ve biyogaz gibi alternatif enerji kaynakları konusunda Güneydoğu Avrupa’da meydana gelen gelişmeler üzerineydi.

Konferansta konuşan Demirer Holding CEO’su Erol Demirer, “Son tahminlere göre Türkiye’de karlı bir rüzgâr enerjisi piyasası bulunmakta. Memnun edici sonuçlar doğuracak bu piyasa muhtemelen on yıldan kısa bir süre içinde nükleer alternatiflerini geride bırakacak” diye konuştu.

Rüzgâr enerjisi yatırımlarından daha çabuk kazanç sağlayabilmek için şu anda rüzgar için verilen 5,5 euro cent civarındaki fiyatın 7,5 euro cent seviyesine çıkarılması gerektiğini belirten Demirer, bu hedefin ise ancak hükümetin ödenek vermesi durumunda gerçekleşebileceğini ifade etti.

Almanya’da biyogazın başarılı bir şekilde üretilmesine ve kolaylıkla saf metana dönüştürülmesine değinen BiyogazDer başkanı Altan Denizsel ise “Almanya’da 5,000 biyogaz santrali olabiliyorsa, Türkiye’de de olabilir” dedi.

Katılımcılardan Lahmeyer International Türkiye başkanı Bungo Ezawa, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesi yönünden rahatlıkla Güney İspanya ile kıyaslanabileceğini belirtti.

Toplantıda konuşan bir işadamı “Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve bu alandaki düzenlemeler ile ilgili hâlihazırda bir yasası bulunmuyor. Sorun temel olarak hükümet desteğiyle ilgili, bir diğer yönden ise küçük şirketlerin uzun vadede bir yatırım hedeflemeksizin, spekülasyonlara dayanarak yenilenebilir enerji lisansları almalarından sorunlar yaşanıyor” diye konuştu.

Ayrıntılar için:

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=turkey-entering-golden-era-in-renewable-market-2010-11-28


Comments are closed.