Küçük ada devletlerinin “soyu tükenebilir”

BM’nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı yükselen su seviyelerinin dünyayı yaşanmaz kılacağına dair raporu küçük ada devletlerini harekete geçirdi. Devletler halklarının “neslinin tükenmemesi” için Cancun’da“iklim değişikliği sigorta fonu” oluşturulmasını istedi.

Karayipler’de iklim değişikliğinin etkileri konulu rapor, küresel ısınmanın devam etmesi durumunda deniz seviyesinin iki metre yükseleceğini gösteriyor. Ayrıca raporda kasırga ve dev fırtına dalgalarının da sıklıkla meydana geleceği belirtiliyor.

Oxford Üniversitesi’nin rapor üzerindeki çalışmasına göre böyle bir durumda 260,000 kişi yerinden edilecek, bir milyon kişi su baskını tehlikesiyle karşı karşıya kalacak ve turizm sektörü her yıl milyarlarca dolar zarara uğrayacak.

Araştırmaların öngördüğü şekilde küresel ısınmanın kurbanı olmak istemeyen devletler iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele edebilmeleri için emisyonların azaltılmasının yanı sıra “küresel bir sigorta fonu” tahsis edilmesini talep ediyorlar.

Ayrıntılar için:

http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/8170075/Cancun-climate-change-summit-small-island-states-in-danger-of-extinction.html


Comments are closed.