Cancun’da bir hafta biterken

Cancun Zirvesi’nin ilk haftası sona eriyor ancak henüz herhangi bir anlaşma zemini oluşmamış görünüyor.

Geçtiğimiz hafta zirvede öne çıkan talep, Kyoto Protokolü’nün uzatılmasıydı. Dünyayı en çok kirleten ülkelerden Çin’in de aralarında bulunduğu birçok gelişmekte olan ülke, zengin ülkelerin 2012 yılına kadar karbon emisyonlarını %5 oranında azaltmasını şart koşan bu protokolün bir süre daha bağlayıcı olmasını talep etti.

Çünkü gelişmekte olan ülkeler küresel ısınmanın asıl sorumlusunu sanayileşmiş devletler olarak görüyor ve onlar dururken kendilerinin yasalarla emisyonlarını azaltmaya zorlanmalarını adaletsiz buluyorlar.

Pek çok Batılı devlet ise Çin, Hindistan ve diğer fakir ülkeleri de bağlayacak bir anlaşmanın imzalanmasını destekliyor.

ABD’den anlaşma konusunda bir atılım görmeyi beklemeyen ülkeler ekonomik açıdan zararlarına olacak, emisyonlarını azaltmalarını zorunlu kılan bir anlaşma imzalamaya isteksizler.

Çin de ekonomik kalkınmasının Batılı ülkelerce yavaşlatılmasını engellemek için kanunen bağlayıcı bir anlaşma imzalamak istemiyor. Cancun Zirvesi’nin devletleri bir anlaşmaya ikna edip etmeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Ayrıntılar için:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1335576/Climate-talks-deadlocked-Western-nations-accused-wanting-visit-beach.html#ixzz17B9OtMKz


Comments are closed.