Buzullar iklim değişikliğine rağmen artıyor

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin yayınladığı son rapora göre buzulların kalınlığı batı Norveç’te, Yeni Zelanda’nın Güney Adası’nda, Asya’nın bazı bölgelerinde ve Güney Amerika’daki Tierra del Fuogo’da arttı.

Bilim adamlarının bu konudaki genel görüşüne göre dağlarda bulunan buz ve kar oranı sanayi devriminden bu yana gittikçe azalmakta, öyle ki bazı bölgelerde bu yüzyılın sonuna kadar buzullar büyük oranda erimiş olacaklar, bazı bölgelerde ise buz örtüsü görülmeye devam edecek ancak gelecek yüzyıllarda bu örtünün kalınlığı azalacak.

BM Çevre Programı başkanı Achim Steiner, “Buzulların erimesi milyonlarca insanın hayatını ciddi şekilde etkileyecektir. Örneğin insanlar Himalayalar’daki buzulları içme suyu olarak kullanıyor ya da tarlaları bu buzulların yardımıyla sulayabiliyor” dedi.

Steiner, “Bilimin bu zamana kadar getirdiği birikim, buzul erimesinin küresel ısınmadan ya da ısının uzaya geri yansımasını azaltan kurum birikmesi gibi nedenlerden kaynaklandığını açık bir şekilde göstermiştir. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin yayınladığı bu rapor ise uzunca bir süredir dünyanın pek çok yerinde gözlenen, insanlığı savunmasız duruma düşürüp, su rezervlerini tehlikeye atabilecek, kısa ve uzun vadede çok sayıda insanın hayatını etkileyecek küresel bir eğilimi vurgulamıştır” diye konuştu.

Steiner ayrıca Cancun’da toplanan delegeleri küresel ısınmayla mücadele ile eriyen buzulların doğuracağı risklerin ortadan kaldırılması için adım atmaya çağırdı.

Ayrıntılar için:

http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/8188605/Cancun-climate-change-summit-glaciers-increasing-despite-climate-change.html


Comments are closed.