EIB’den Çin’e 500 milyon Euro kredi

Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Çin Halk Cumhuriyeti’ne iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirgemek amacıyla uyguladığı projelere destek olarak 500 milyon Euro kredi verdi. II. İklim Değişikliği Çerçeve Kredisi (CCFLII) , 2007 yılında verilen CCFL’nin Çin hükümetince başarılı bir şekilde değerlendirilmesinin ardından, ülkenin iklim değişikliği konusuna eğilirken bankanın desteğinin devamını etmesini talep etmesi üzerine böylece ikinci defa verilmiş oldu.

CCCFL II önceki kredininkine benzer hedefler gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Proje planları öncelikle Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ile Maliye Bakanlığı işbirliğiyle tanımlanacak ve ilk elemeden geçecek. Daha sonra EIB ilk elemeyi geçmiş bu planlar arasında bir eleme daha gerçekleştirecek ve tek tek bütün planların ekonomik ve mali açılardan uygulanabilirliğini, teknik yeterliliğe sahip olup olmadığını ve bankanın çevre ile sosyal şartlarına uyup uymadığını itina ile kontrol edecek. EIB’nin bu kredisi yenilenebilir enerji bazlı rüzgar, biyokütle, güneş enerjisi (termal ya da fotovoltaik), jeotermal enerji, enerji verimliliğinin artırılması ile sanayi bölgelerinde karbon emisyonlarının azaltılması gibi sektörlerde uygulanacak maksimum 15 projeyi destekleyecek.

EIB kredi projesi ayrıca AB ile Çin’in iklim değişikliği konusundaki stratejik ortaklığını ve işbirliğini önemli ölçüde destekleyecek. Proje, yenilenebilir enerjinin geliştirilmesine, enerjinin verimli kullanımına ve Çin’in Ulusal İklim Değişikliği Programı’nda yer alan karbon emisyonlarını azaltma hedefine hizmet edecek. Üstelik projeyle birlikte, Çin hükümetinin 11. ve 12. beş yıllık planlarında belirtilen iklim hedeflerinin gerçekleştirilmesine de katkıda bulunulacak.

Ayrıntılar için:

http://www.eib.org/projects/press/2010/2010-218-china-eur-500-million-loan-for-climate-change-mitigation-projects.htm


Comments are closed.