Yakıt Hücresi

Yakıt hücreleri herhangi bir yakıt enerjisinden elektrik üretmeye yarayan dönüştürme cihazlarıdır. Pillerde olduğu gibi doğru akım elektriği üretirler, ancak elektrikle şarj edilmeyip, yakıt ikmallerini motorlarda olduğu gibi yakıt tanklarının doldurulmasıyla gerçekleştirirler.

Yakıt hücreleri tek başına düşünüldüklerinde bir yeşil teknoloji sayılmazlar. Ancak teoride yakıtın kimyasal enerjisini elektriğe dönüştüren oldukça verimli bir yöntemdirler. Bu da demek oluyor ki herhangi bir yakıtın enerjisinin üçte ikisi (bazen daha da fazlası) elektriğe dönüştürülebilir. Geri kalan enerji ise ısı enerjisi olarak açığa çıkar.

Her ne kadar son zamanlarda arabalardaki kullanımlarıyla ön plana çıkmış olsalar da, yakıt hücreleri başka alanlarda da kullanılarak enerjiyi mevcut teknolojilerden çok daha verimli bir şekilde dönüştürebilir. Yakıt hücrelerinin kullanımının yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel ise performans ve dayanıklılık açısından kullanılabilir modellerinin pahalılığıdır.

Yakıtlar

Yakıt hücresinde bulunabilecek en basit yakıt hidrojendir, çünkü bütün yakıt hücreleri hidrojeni kolaylıkla oksijenle (genellikle havada bulunan)  tepkimeye sokup elektrik üretebilir (su ile ısı da süreçte açığa çıkar). Diğer fosil yakıtlar (petrol, doğal gaz gibi) ve yenilenebilir yakıtlar (biyodizel, biyogaz gibi) yakıt hücrelerinde kullanılabilir. Bu yakıtlar ya doğrudan ya da yakıt işleme cihazı diye bilinen reformerler yardımıyla hidrojene dönüştürüldükten sonra kullanılırlar.

Uygulamalar

Yakıt hücreleri geniş bir kullanım alanına sahiptir ve yakın gelecekte de fiyatları düştükçe yeni piyasalarda da sıklıkla görülecektir. Orta vadede, evlerde ve iş yerlerindeki laptop ile cep telefonları gibi taşınabilir cihazlarda; taşıtlarda ise taşıtlar hareket etmeseler de taşıtların yerleşik sistemlerinde yardımcı güç birimi olarak kullanılabilir. Otomotiv sanayisinin tahminlerinin ışığında ise gelecekte taşıtların çoğunun elektrikle çalışması bekleniyor. Bu açıdan yakıt hücreleri hidrojen ya da başka yakıt türlerini kullanarak taşıtların elektrik ihtiyacını karşılayabilecektir.

Ayrıntılar için:

http://www.carbontrust.co.uk/emerging-technologies/technology-directory/fuel-cells/pages/fuel-cells.aspx


Comments are closed.