640 milyar dolar tasarruf ederek 625 bin iş olanağı yaratmayı kim istemez?

Senatör Reid ve Amerikan İlerleme Merkezi, ekonomik canlanma yolunda tavsiye edilebilecek en etkili reçeteyi ABD’de açıkladı.

ABD Senatörü Harry Reid geçtiğimiz hafta bir konferans görüşmesiyle Amerikan İlerleme Merkezi’nin enerji verimliliği konusunda yayınladığı “Efficiency Works” (Verimlilik İşe Yarıyor) adlı raporu medyayla paylaştı. Raporda ortaya konulan en önemli bulgu ise enerji verimliliğinin tartışılamaz önemi. Çünkü kişisel servetin en çok göz ardı edilen ve yararlanılmayan kaynaklarından olan enerji verimliliği, aksayan bir ekonomiyi canlandırmak için aslında çok şey vaat ediyor.

Raporda enerji verimliliğinin önemi çarpıcı rakamlarla doğrulanıyor. Buna göre ABD’deki enerji tüketiminin %22’si konutlarca gerçekleştiriliyor ve bu tüketim yıllık 230 milyar dolara mal oluyor. Bunun 122 milyar doları, yani yarısından fazlası ise konutları ısıtmak ya da soğutmak için harcanıyor. Enerji Bakanlığı’na göre bu oranın %40’ı kötü yalıtım ve sızıntılar yoluyla boşa gidiyor. Aynı şekilde enerji tüketiminin %18’ini gerçekleştiren işyerlerinde de enerji verimliliğinden bahsetmek hayli güç.

Bütün bu rakamlar toplandığında, sızıntılı ve cereyanlı evlerin 2/5’i yalıtılması          durumunda, önümüzdeki 10 yıl içinde ortak enerji tasarrufuyla birlikte ABD ekonomisine 640 milyar dolar kazandırılabileceği ve 625 bin yeni, sürekli iş olanağı sağlanabileceği görülür. Binaların 3/5’ini iyileştirilebilirse, bir trilyon dolar tasarruf edilmesi ve bir milyon yeni iş fırsatı yaratılması mümkün olur. Hiç de fena gözükmeyen bu teşvik paketiyle ayrıca ABD’de salgılanan karbon salınımının en az %5’i azaltılır ve iklime de büyük bir katkı sağlanmış olur.

Ayrıntılar için:

http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/how-to-create-625000-jobs-and-save-640-billion?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter


Comments are closed.