Yeşil Enerji Savaşının Galibi: Çin

Çin’in temiz enerji üretimi için girilen yarışta ABD’nin önüne geçtiği tahmin ediliyordu. Ancak Ernst & Young bu tahmini resmen doğruladı. Buna göre, Çin şu anda yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmak için en cazip yer konumunda bulunuyor. ABD ise bu yıl, ülkelerin ulusal yenilenebilir enerji piyasaları, yenilenebilir enerji altyapıları ve bireysel teknoloji için uygunluğunu 100 üzerinden puanlayan Ernst &Young’ın Yenilenebilir Enerji Yatırımları Çekiciliği Endeksi’nde ikinci sıraya geriledi.

ABD’nin zirveyi Çin’e kaptırmasının en önemli sebebi Çin’in bu yılın ikinci yarısında temiz enerjiye 11.5 milyar dolarlık varlık finansmanı ayırması oldu. Çin’in piyasaya sürdüğü bu miktar, Washington’ın Yenilenebilir Enerji Standardı’nı yaz boyunca eyleme geçirememiş olmasıyla birleşince yatırımcılar ABD’nin yeşil projeleri destekleyebileceği konusunda şüpheye düştüler.

Bu yılın endeksine göz atıldığında İspanya’nın da ülkenin meşhur güneş enerjisi sübvansiyonlarının yıkımıyla birlikte bir puan gerilediği görülmektedir. Hatırlanacağı üzere daha fazla tasarruf etmek için ülke fotovoltaik güneş enerjisi santrallerine verdiği desteği belirli oranlarda azaltmıştı. Almanya da endeks verilerine göre fotovoltaik tarifelerinde gittiği azaltmadan dolayı bir puan geriledi.

Endekste dikkat çeken bir başka bulgu ise Avrupa ve ABD bocalarken diğer ülkelerin mesafe kaydetmeye devam etmesi. Öyle ki, Japonya geçtiğimiz yıl güneş pili piyasasında kaydettiği ve bir önceki yıla göre 2.6 kat olan büyümeden ötürü endeksteki yerini bu yıl bir puan artırırken, Yeni Zelanda da karbon emisyonu ticaret sistemi sayesinde bir puan kazanmayı başardı.

Elbette ki bu rakamlar Avrupa ve ABD’nin yenilenebilir enerji yarışının dışında kaldığını göstermiyor. Endeksten çıkarılabilecek asıl sonuç : Temiz enerji yatırımlarını bir sonraki yıl hangi ülkenin daha çok çekeceği hiç belli olmaz.

Ayrıntılar için:

http://www.fastcompany.com/1687690/china-overtakes-us-in-ernst-young-renewable-energy-rankings


Comments are closed.