Türkiye radyasyon endişesine rağmen nükleer santral inşa edecek

Hükümet, Cuma günü şiddetli bir depremle sarsılan Japonya’daki radyasyon endişesine rağmen nükleer projelerine devam etmekte kararlı.

Cumartesi günü bir açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Japonya’nın en büyük nükleer enerji santralinin 16 km yakınında bir deprem meydana geldi. Depremin hemen ardından sistem otomatik olarak kapandı. Her şey normale döndüğünde ise yeniden açıldı. Japonya’nın böylece kendini test ettiğini söylemek mümkün. Türkiye nükleer santral projelerine devam edecek” dedi.

Türkiye 2023 yılına  kadar birkaç tane daha nükleer santral kurmayı planlıyor. Türkiye’nin 50,000 megawatt olan enerji kapasitesini 2023 yılına kadar ikiye katlaması gerektiğini belirten Yıldız, bu hedefe erişilmesi için nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılacağını ifade etti.

Türkiye ayrıca nükleer hedeflerine ulaşmak ve planladığı nükleer santralleri çalıştırmak için mühendislerini yurtdışında eğitmeyi düşünüyor.

“Nükleer enerji mühendislerimizi eğitmek için gruplar halinde yurtdışına yollayacağız. Her bir grupta 60 mühendis olacak ve bir iki yıllığına eğitim alacaklar. Bu eğitim programımız ise 7 yıl sürecek” dedi.

Kaynak: BBC Monitoring


Comments are closed.