Brezilya karbon emisyonu azaltma hedefine vaat ettiğinden dört yıl önce ulaşacak

Brezilya devlet başkanı Luiz Inacio da Silva, ülkenin İklim Değişikliği Forumu’nda,  karbon salınımını hedeflenenden dört yıl önce istenen düzeye getireceklerini belirtti.

“2003’ten bu yana iklim değişikliği sorununa eğiliyoruz ve ekonomimizi de büyüttüğümüz halde  2.8 milyar ton daha az karbondioksit salmışız. Bu tempomuzu korursak ki göstergeler de bunu yapabileceğimiz yolunda, 2016 yılı için taahhüt ettiğimiz gönüllü karbon azaltma hedefimize, en başta hedeflediğimiz tarihten dört yıl erken ulaşacağız” dedi.

Geçtiğimiz yıl Kopenhag’da gerçekleştirilen BM İklim Değişikliği Kongresi’nde Brezilya, 2020’ye kadar salınan seragazı oranını %36 -39 oranında gönüllü olarak azaltacağını taahhüt etmişti.

Amazon yağmur ormanlarının ağaçsızlandırılması sebebiyle Brezilya dünyanın en fazla karbon salınımı yapan ülkelerinden biri. Ancak Lula’ya göre 2003 yılında uygulamaya giren Amazon ormansızlaştırmasını kontrol etme ve engelleme planıyla birlikte Brezilya son 21 yılın en düşük ağaçsızlandırma oranını yakalamış durumda.

Başkan ülkenin saldığı karbon oranını azaltmak üç yeni girişimde bulunduklarını da açıkladı. Bunlar : BM’e sunulan ikinci ulusal UNFCCC bildirisi, hükümetin hazırlayacağı, beş özel sektör alanında takip edilecek stratejiler ve dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan, İklim Değişikliği Ulusal Fonu. Petrol arz zincirinden elde edilen kazancı iklim değişikliğine uyum ile bu değişikliğin etkilerini azaltmak için kullanacak fon, Enerji Bakanı Jose Machado’ya bir yandan düşük karbonlu sürdürülebilir enerji modelini teşvik ederken bir yandan da Brezilya’yı 21. Yüzyılın süper gücü haline getirecek.

Ayrıntılar için :

http://www.ens-newswire.com/ens/oct2010/2010-10-27-01.html


Comments are closed.