Nükleer korkular iklim değişikliğini hızlandırabilir

Japonya’daki nükleer krizin ardından nükleer enerji üretiminin durdurulmasına yönelik çağrılar küresel ısınmaya karşı yürütülen mücadele açısından kötü haber olabilir. Çünkü uzmanlara göre bu durumda ülkeler iklim değişikliğinin asıl sorumlusu olan fosil yakıtlara yönelebilir. Çevreci aktivistlerse yaşanan trajedinin her iki tehlikeye de  güçlü bir darbe atma imkanı doğurabileceğini düşünüyorlar. Greenpeace’ten Tove Maria Ryding, “Kamuya iklim değişikliği faciası ile nükleer facia alternatiflerini sunmak yanlış bir seçim. Bizim  yenilenebilir enerjiye ihtiyacımız var” dedi.

Bu arada geçen ay Fukushima Dai-chi nükleer santralinde yaşanan patlamaların ardından nükleer santral yapımına ara verilirken, var olan santrallerin de  planlanandan daha kısa bir süre içinde faaliyetlerinin durdurulduğu belirtildi. Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’ndan Fatih Birol, bazı liderlerin nükleer enerjiyi bir kenara atmakta çok hızlı davrandıklarını söyledi.

Bu arada Japonya da yaşananlardan ders aldığını ve yeniden canlanmaya çalışırken güneş ile biyoyakıtlar gibi temiz enerji alternatifleri kullanımında dünyaya liderlik edeceklerini belirtti.

Dünyanın en çok seragazı salan ülkesi Çin’in iklim temsilcisi Xie Zhenhua da yaşananların yalnızca Çin’de değil, dünyanın her yerinde nükleer enerjinin gelişimini etkileyeceğine inandığını açıkladı.

İlginç bir açıklama da Bangkok’ta bulunan AB iklim değişikliği yetkililerinden Artur Runge-Metzger’den geldi. Runge-Metzger,” Bir yandan nükleer felaketler yaşayacağız diyerek nükleer enerji kullanamayız diyorsunuz ama masadaki herkes iklim değişikliği olursa bunun da bir felakete yol açacağını söylüyor” dedi. Runge-Metzger’e göre bir an önce bir yol bulunmalı.

Ayrıntılar için:

http://www.cbc.ca/news/technology/story/2011/04/07/nuclear-power-climate-change.html


Comments are closed.